Toekomstbestendig organiseren: een kwestie van kiezen

Er was eens een oude man, die elke avond bij het avond eten met zijn kleinzoon praatte over het leven. Op een avond vertelde hij een verhaal over het huis op een rots en het huis op het zand. “Zoon,” zei hij, een man wilde een huis bouwen. Maar voordat hij dat ging doen, ging hij een goede plek uitzoeken. Het moest een goed huis worden, heel stevig. Hij vond een plek op een rots. Eerst groef hij diep in de bodem, tot hij helemaal bij de rotsen was. Hij legde een fundament aan. Daarna ging hij verder bouwen. Hij zocht de beste stenen uit. Het werd een prachtig huis, dat alles zou overleven. De man kreeg nu ook een buurman, maar die had gezien hoeveel werk dat was. Dat huis op de rotsen bouwen was hem te veel werk.

De oude man pauzeerde even, en vervolgde zijn verhaal. Hij wilde zeker weten dat zijn kleinzoon goed luisterde, want dit was misschien wel de belangrijkste les die hij de kleine jongen wilde meegeven in het leven. Toen hij zag dat de jongen geïnteresseerd naar hem keek, ging hij verder. “Weet je wat dacht de buurman, ik kan net zo’n mooi huis bouwen! Ik zet hem gewoon op het zand, gaat veel sneller. Terwijl de man aan het bouwen was kwam de buurman uit het rotshuis even kijken. Hij waarschuwde nog: “Als er een storm komt, dan is jouw huis niet zo stevig. Denk je dat het blijft staan?” De man moest toen lachen. “Let maar op buurman, mijn huis wordt net zo mooi als het jouwe!” zei hij.

De huizen waren klaar en de mannen woonden er met veel plezier. In de zomer was het heerlijk weer. Toen werd het herfst en het begon te regenen. Op een dag dat niemand het verwachtte brak er een enorm noodweer los. Donkere wolken schoven voor de zon en het begon te regenen en te waaien. De rivieren overstroomden en de golven sloegen tegen het huis. Het huis op het zand zakte scheef. De muren begonnen te scheuren. Nog net op tijd kon de man naar buiten vluchten. Toen stortte het huis in. Hij keek naar het huis op de rotsen, het stond er nog net zo.

Ook in Sociaal Nederland stormt het met uitzicht op een orkaan windkracht acht.  

  • Onderzoek voorspelt dat de aankomende 20 jaar een bedrijf een gemiddelde levensduur heeft van vijf jaar.
  • Onze samenleving eist transparantie en kwalitatief goede zorg dat ook nog eens moet leiden tot verlaging van overheidskosten.
  • De loyaliteit van de klant is een boterzacht koekje dat een bad review leest en in enkele seconden besluit om van zorgaanbieder te wijzigen.
  • Ook is de concurrentie in het zorgdomein moordend. Thuiszorgorganisatie poppen als paddenstoelen uit de grond, tegen een hongerloon laten ze professionele schoonmakers grondig huishouden in het menselijk ziel.
  • Onderzoek toont aan dat meer dan 50% van de bedrijven falen in het succesvol aanpassen van hun organisatie op uitdagingen die op hen afkomen.

Tegenwoordig zijn veel organisaties daarom vrijwel dagelijks bezig met vragen omtrent identiteit, positionering en richtingkeuze. Bax Factor ondersteunt hen bij de ontwikkeling van een duidelijke strategie en de vertaling van strategische keuzen in concrete acties. De meerwaarde van onze strategiebenadering ligt in de combinatie van inhoudelijke kennis van primaire processen binnen bedrijven en competenties op het gebied van strategiemethoden.

  • Waar moet ik dan mee beginnen? (klik hier)
  • Hoe kan ik herkennen of ik werk in een organisatie gebouwd op zand of een rots? (klik hier)

Graag nodig ik je uit om mijn blogs te volgen.

Joël