Groeien door pijn

Hoe reageer jij op teleurstelling?  Brengt pijn jou in beweging?

Zo was ik eens begonnen met een grote opdracht bij een trouwe opdrachtgever. In samenwerking met een universiteit hadden we een meesterwerk gemaakt. Het was van zo’n hoge kwaliteit dat de universiteit het als promotie materiaal wilde gebruiken. Vol trots diende ik mijn advies voor een grondige reorganisatie in. Dagen werden weken. Niemand sprak meer over de consequenties van het adviestraject. Geen Go of No Go, gewoon totale radiostilte. Ik voelde een snijdende pijn van teleurstelling.

Het volgende kwartaal vond er een grondige reorganisatie plaats. Een totaal andere koers dan mijn advies. Ik werd een bankzitter die vanaf de zijlijn een spannende voetbalwedstrijd mocht aanschouwen. Aan het einde van het jaar was het voltallige MT vertrokken. Het voelde alsof mijn leven ineenstortte. Ik was zo dicht bij het vuur en toch zo ver weg.

Ik wilde mijzelf bewijzen en verloor door mijn advies het vertrouwen van mijn opdrachtgever.

Oorzaken:

looks one Het advies was te academisch en sloot niet praktisch aan bij het MT.

looks two Ik had van te voren niet duidelijk de wederzijdse verwachtingen en doelstellingen afgestemd, vastlegt en periodiek geëvalueerd.

looks 3 Ik had de sleutelfiguren geen deelgenoot gemaakt van het traject.

looks 4 Ik had kort en krachtig mijn advies moeten verwoorden. Het MT stond niet te wachten op een gedetailleerde analyse, raamwerk en advies van 30 pagina’s.

Waarom deel ik dit nu?

dot circle Laat je niet gek maken. Hoe pijnlijk bepaalde leerlessen ook zijn, pieken en dalen horen bij het leven. Als je dan toch mag kiezen, gebruik deze ervaringen dan als middel om jezelf verder te ontwikkelen.

dot circle Zoek de verbinding met je collega’s. Ontwikkel een gemeenschappelijke taal.

dot circle Het kan geen kwaad om feedback te vragen aan mensen die je goed kennen in een werkcontext.

dot circle Bouw geen eelt op je hart maar wees eerlijk tegen jezelf en anderen.

dot circle Zoek zuurstof om weer vanuit de helikopterview te werken.

dot circle Train jezelf in het positief heretiketteren. Pijnlijke ervaringen kunnen waardevolle leermomenten zijn.

dot circle En bovenal geniet van de dynamiek. Hoe sterker je de copingvaardigheden beheerst hoe succesvoller je in staat bent om vanuit de stip op de horizon te schakelen naar de gedetailleerde dagelijkse werkzaamheden.

Wij hebben een prachtige verantwoordelijkheid om van betekenis te zijn voor anderen. Wij kunnen het verschil maken. Jij en ik. Voor mij in dit geval een dure leerschool. En voor jou: ‘een gewaarschuwd mens telt voor twee’.