Omarm ‘onzekerheid’ als een waardevol innovatie instrument

In deze podcast neemt strategisch beleidsadviseur innovatie Joël Bax, je mee naar een opdracht die hij in 2016 heeft uitgevoerd met als thema: van aanbod naar vraaggericht werken in de wijk. Hij vertelt Annelies Mulder en Jethro Hardeman van het Actie Leer Netwerk over het, tot in de puntjes doorontwikkelde, aanvalsplan met de ‘stracciatella’ visie. Een grootscheeps verandertraject wat zou worden uitgerold in de organisatie. Op papier is de strategie projectmatig, creatief en methodisch gezien perfect op orde. ‘Maar wanneer gaan we nu starten?’, was de vraag.

Het interne enthousiasme voor de stracciatella visie smolt echter weg als een ijsje in de zon. ‘Wie heeft dit eigenlijk bedacht?’ klonk het ineens in de organisatie. Bax vertelt over een traject met een bron aan geleerde lessen over tunnelvisie, het momentum, situationeel leiderschap, terug naar de kern en een heleboel onzekerheid. Iets wat we moeten leren omarmen. Want de arbeidsmarktproblematiek in zorg en welzijn aanpakken kan niet zonder leren en experimenteren. En wanneer je innoveert of echt iets anders probeert te doen, gaat het vaak niet als gepland. 

Joël Bax is een strategisch innovator met belangrijke inzichten die de kern raken. Zijn advies luidt: “Houd een open blik en blijf elke dag leren”. 

*Deze podcast is tevens te vinden op de website van het ministerie van VWS Actieleernetwerk: https://www.actieleernetwerk.nl/artikel/falend-vooruit/joel-bax/